5 Eylül 2011 Pazartesi

ULUSLARARASI GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİNİN ATILIM YILI


Altıncı yılında icra edeceğimiz Gümüşlük Klasik Müzik Festivali bu sene 12 Temmuz 2009 günü, Bodrum Kalesi'nde, devlet sanatçısı Sn. Gülsin Onay'ın açılış konseri ile başlayacaktır.

Altı sene önce mütevazi yaşam şartlarına rağmen, kültür ve sanat hayatımıza katkı sağlamak amacıyla, gönlü sanat aşkıyla dolu insanların başlattığı bu etkinlik, 2004 yılında ülkemizin yetiştirdiği önemli piyano sanatçılarından Hüseyin Sarmet, İdil Biret, Gülsin Onay ve Hande Dalgılıç'ın etkinliğe katılmasıyla başlamıştır.

Sayın Gülsin Onay'ın sanat danışmanlığı yaptığı bu festivalin sanat yönetmenliğini Sn. Eren Leventoğlu yapmaktadır. (Eren Leventoğlu Tiyatro Sanatçısı, Ahmet Leventoğlu'nun kızıdır.)

Festivalin nihai kuruluş amacı; Gümüşlükte bir müzik akademisi açmaktır. Parlak ve düzeyli hizmet yılları bu amaca ulaşılacağını göstermektedir. Nitekim 2005 yılında bendenizinse telkin ve tavsiyeleri ile Gümüşlük Kültür ve Sanat Derneği kurulmuş, bilahare 2006 yılında festivale marterclass programları eklenerek Eklisia yaz okulu açılmıştır.

Altı yıl içinde ciddi bir gelişim gösteren festival 2006 yılında 12 öğrencisi ile marterclass programlarına başlamıştır. Bu öğrenci miktarı 2007 yılında 40, 2008 yılında 55 öğrenciye ulaşmıştır. Bu sene de 775 öğrencinin okula katılması beklenmektedir. Bu programlara Türkiye dışından Amerika, Hollanda, İngiltere ve Almanya'dan öğrenci ve öğretmenler katılmaktadır.

Kuşkusuz bu başarıda devlet sanatçımız Sayın Gülsin Onay ile Sayın Eren Leventoğlu'nun insanüstü gayret ve fedakârlıklarını ifade etmek mecburiyetindeyim.

Özellikle mütevazi kişiliği ile köylere kadar gidip müziği tabana yaymaya çalışan Sayın Onay ile Bodrum da ücretsiz piyano dersleri verecek kadar müzik aşığı Sayın Leventoğlu'ndan bahsetmeden geçmek ciddi bir haksızlık olacaktır.

Daha öncede ifade ettiğim gibi; bu müzik hareketinin konsepti farklı fikirlerin ortak bir sentez ile mümkün olmuştur.Çünkü başladığı günden bu yana caz’dan rock klasik’e kadar her türlü müziğe ev sahipliği yapmıştır.


Kendine özel tarihi dokusu içinde ilk çağdan itibaren kültür ve sanatın geliştiği Ege Bölgesi’nde Myndos Antik Kenti kalıntıları üzerine kurulan Gümüşlük Beldesi bu anlamda önemli bir görev üstlenmiştir.
Nitekim, Ege sahillerinde ilk önce Ayvalık Bölgesinde bilahare Datça’da faaliyete geçen yaz müzik okullarına 2006 yılında Eklisia yaz müzik okuluda katılmıştır.

Ancak, Gümüşlükteki bu etkinliğin diğerlerinden farkı yaz müzik okuluna ilaveten Uluslararası Klasik Müzik Festivalinin de gerçekleştirilmekte olmasıdır.

Festivalin gerçekleştirileceği Eklisia Kilisesi yarım asırı gecen tarihi ile bu anlamda İstanbul’da ki Aya İrini Kilisesinin Bodrumdaki işlevini üstlenmiştir. Bu bakımdan Bodrumlular ve Bodruma gönül veren müzik severler tarafından bu festival desteklenmeli amacına ulaşması için maddi ve manevi destek verilmelidir.
Festivalin beş yıllık geçmişinde, festivale katılan sanatçılar, düzenlenen festival programı ve müzik bilgisi yüksek seyirci kitlesi ile müzik hayatımıza anlamlı bir katkı sağlamıştır.

Kuşkusuz, ciddi bir müzik olayı olan bu festivali salt bir dinleti vasıtası olarak görmek mümkün değildir. Çünkü bu festivalde yaşatılan müzik, kültürümüzün içinde özel bir yer işgal eder. Çünkü, müzik kendine özgü değerleri ile neyin iyi, neyin kötü, neyin yanlış olduğunu belirleyen duygularımıza yön ve istikamet verir. Bu işlevi ile dünyayı ve kendimizi tanımamıza yardımcı olur. Bilindiği gibi müzik sesle düşünme sanatıdır. Diğer taraftan kuşaklar ve ülkeler arasında bir dayanışma bağı oluşturur. Bu yönü ile farklı görüşlerin ortak bir zeminde buluşmasını, hoş görü iklimi yaratarak şiddetten uzak ortak değerler yaratılmasına yardımcı olur. Kuşkusuz, günümüzde en önemli problemlerden biride refah toplumdaki insanların mutsuzluğu ve duyarsızlığıdır. Çünkü modern toplum bireysellik anlayışını geliştirerek kişiyi toplumdan soyutlamıştır. Bu nedenle, müziğin paylaştıran ve birleştiren özelliklerinden azami bir şekilde istifa ederek, toplumsal uzlaşı ve huzura katkı sağlamaya çalışmalıyız. Söz konusu festivalin bu anlamda da ciddi bir katkısı olmuş ve olmaya devam etmektedir

Bu kısa açıklamadan sonra 2005 yılından itibaren bu festivale katkı veren sanatçıları hatırlamak kanaatimce anlamlı bir vefa borcudur.

2005 yılında Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivaline iştirak eden sanatçılar;

Berak Dyer (Londra), Piyano

Gülsin Onay (İstanbul), Piyano

Jonathon Aner/ Shirley Brill (İsrail), Klar/ Piyano

Başar Can Kıvrak (Ankara), Piyano

Efe Baltacıgil (Ankara), Çello

Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali 2006 yılında da çok önemli sanatçıları sanatseverler ile buluşturmuştur. Bu değerli sanatçılar;

David Dolan (Londra), Piyano

Gülsin Onay ve Başkent Üniversitesi

Orkestra Akademik Başkent

Nana Jashvili ve Eren Leventoğlu, Keman/Piyano

Mehmet Sami Öztop (gümüşlük), Çello

Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali 2007 yılında geçmiş yıllara göre daha kapsamlı bir program ile kültür hayatımıza katkı sunmuştur. Bu yıl festivale iştirak eden sanatçılar;

Ilya İtin (Rusya), Piyano

Alma String Quartet (Almanya)

Guy Ben Ziony (İsrail), Viyola

Christopher Strokes (İngiltere) Piyano

Gülsin Onay/ World Youth Orchestra-Dünya Gençlik Orkestrası

Şef: Işın Metin- Bodrum Antik Tiyatro

Kemal Gekiç (Hırvatistan), Piyano

Valery Oistrakh (Avusturya), Keman

Eren Levendoğlu (Türkiye), Piyano

Franceso Libetta (İtalya), Piyano

Ege Trio ( Türkiye)


Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali 2008 yılında Bodrumlularla buluşturduğu sanatçıları da hatırlatmakta yarar görüyorum. Bu sanatçılar;

Daniel Gortler (İsrail), Piyano

Ruşen Güneş/ Eren Levendoğlu, (Türkiye), Viyola/Piyona

Gülşen Tatu/Christopher Strokes, Flüt/Piyano

Kemal Gekiç (Hırvatistan), Piyano

Ege Trio (Türkiye)

Hakan Şensoy/Özgür Ünaldı (Türkiye), Keman/Piyano

Stephen Gutman (İngiltere), Piyano

Gülsin Onay (Türkiye), Piyano


Bu yılki festival; 12 Temmuz tarihinde başlayıp, 31 Ağustos tarihine kadar devam ederek, altı haftadan uzun sürecektir. Festivalin ana konserleri, Eklisia Yaz Okulu süresince, ortalama haftada iki konser olarak gerçekleşecektir. Eklisia Yaz Okulu da bu yıl yaklaşık 75 katılımcı ile her gün masterclass çalışmaları ve her akşam katılımcıların sanatçılarla birlikte sahne alacakları, halka açık ücretsiz konserlerle gerçekleşecektir. 2009, yılında, ilk kez, Gümüşlük Festivali kapsamında iki konser Bodrum Kale’de verilecektir. Bunlardan ilki, 12 Temmuz’da, festivalin açılış konserleri olan Devlet Sanatçımız Sn. Gülsin Onay’ın Bilkent Senfoni Orkestrası ile vereceği konser olacaktır.

31 Ağustos’ta, heyecan verici bir Tango müziği programı, Miam,’den iki konuk sanatçı – Hırvat piyanist Misha Dacic ve Arjantinli bandonen sanatçısı Hector Del Curto tarafından gerçekleştirilecektir.






Festivalin bu yılki diğer konuk sanatçıları:

Emre Elivar (Türkiye) – Piyano

Aleksander Madzar (Sırbistan) Piyano

Şirin Pancaroğlu (Türkiye) Arp

Gülşen Tatu (Türkiye) Flüt

David Pavlovits (Macaristan) Gitar

Soner Egesel (Türkiye) Gitar

Cihat Aşkın (Türkiye) Keman

Alexandar Baillie (Almanya) Viyolonsel

Bodrum Kale’deki konserler dışında tüm konserler Gümüşlük Eklisia’da gerçekleşecektir.


Altıncı yılını idrak ettiğimiz Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivalinin bu seneki etkinliği ile çok ciddi bir atılım gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Gelecekte de daha büyük başarılar ile kültür hayatımıza önemli katkılar sağlayacağına olan inancımızı özellikle belirtmek isterim.

Bu anlamlı sanat ve kültür hareketini gerçekleştiren festivalin sanat danışması Devlet sanatçısı Sn. Gülsin Onay ve ciddi maddi imkânsızlıklar içinde bu sanat ve kültür meşalesini ayakta tutmaya çalışan Sn. Eren Leventoğlu’na teşekkür borçluyuz.

Kuşkusuz bu etkinliği anlamlı kılan entelektüel seviyesi yüksek seyirciye de şükranlarımızı sunuyoruz.

Ancak bu festivalin bugünkü seviyeye ulaşmasına ciddi destek veren Bodrum Kaymakamı Sayın Abdullah Kalkan’a sanatseverler adına teşekkürü borç bilirim.

Bilindiği gibi bu festivalin asıl amacı; Gümüşlük’te bir müzik akademisi açılmasıdır. Bu hedefe ulaşmak için öncelikle; içinde işitme ve görsel ve metaryalleri de bulunduran bir koleksiyon ile bir referans kütüphanesi oluşturulmalıdır.

Söz konusu kütüphanenin ziyaretçilerin istifadesine sunulması ile bölgede ciddi bir kültür hareketi ile turizme de hizmet imkânı sağlanmış olacaktır.

Uzun vadeli projenin bir parçası olarak zaman içersinde söz konusu okul üniversiteler ve konservatuvarlar ile iş birliği yapabilir, hatta çeşitli ensturmanların yapıldığı önemli bir merkez haline getirilebilir.

Bütün bu hedefler imkân dâhilindedir ve belirli bir zaman içersinde realize edilebilir. Çünkü bu projeyi hayata geçiren insanların yüreklerindeki sanat ve kültür aşkı bütün bunlar için yeterlidir.

Emeği geçen ve katkı sağlayanlara tekrar teşekkür ederim.




AYTAÇ YALMAN